Bernheim Arboretum and Research Forest Visitor Center Project

Location: Clermont, KY

Client: Bernheim Arboretum and Research Forest Visitor Center


Design Architect: William McDonough + Partners
Architect: Barnette Bagley
Project Cost: $2,197,000
Project Size (Building): 6,470 Square Feet

The Bernheim Arboretum and Research Forest features a nationally- recognized arboretum and the first LEED Platinum certified building in the state of Kentucky the Bernheim Visitor Center.  The visitor center is 6,470 square feet and is mostly constructed of reused wood and recycled materials.
  
STW was responsible for key sustainable design features for the $2,197,000 project including a geothermal HVAC system for for heating and cooling the building and a peat sewer treatment system to minimize environmental impact.  Water is harvested from the roof and held in an 8,000 gallon underground cistern for use on site. 

The lighting system was designed to minimize environmental light trespass and to maximize day lighting of interior spaces.  STW implemented automatic photocell and occupancy sensor based controls.